Van al het keukengereedschap wat je hebt is er niets belangrijker dan een goed mes. Dit geldt in het bijzonder voor een koksmes, welke vanwege het ontwerp, geschikt is voor een groot bereik aan taken. Het snijden van groenten, vis het verdelen van kip of het hakken van knoflook wordt allemaal gedaan met het koksmes.
Kies wat je kent
Volgens experts is het beste startpunt om iets te kiezen waar je bekend mee bent en niet te intimiderend over komt. Het kan nogal overweldigend zijn om alle soorten soorten koksmessen te proberen. De meeste mensen kiezen uiteindelijk hun favoriete mes uit iets waarmee ze al bekend zijn.
"Size matters"
Koksmessen zijn er in een groot assortiment afmetingen, van 16 tot zelfs meer dan 30 cm wat meer op een klein zwaard lijkt dan een koksmes. Over het algemeen is een 20 cm koksmes goed om mee te beginnen, simpelweg omdat de meest voorkomende werkzaamheden in de keuken met dit mes uitgevoerd kunnen worden.
Europees of Japans
Europese messen zijn over het algemeen ontwikkeld voor een brede toepasbaarheid in de keuken, terwijl Japanse messen van oudsher veel meer gericht zijn op specifieke taken in de keuken. Het ontwerp van Japanse messen hangt sterk samen met de taak waarvoor ze ontwikkeld zijn, zo zijn er bijvoorbeeld speciale messen voor het snijden van noodles, vis en groenten.
Europese messen hebben in tegenstelling tot traditioneel Japanse messen een lemmet dat helemaal doorloopt tot aan de pommel (einde van het heft), deze messen zijn meer geschikt voor een wiegende snijbeweging voor het snijden of hakken. Japanse messen zijn onder een scherpere hoek geslepen waardoor ze meer geschikt zijn voor verticale snijbewegingen. Japanse messen zijn scherper dan Europese messen maar vereisen meer onderhoud en zijn moeilijker te slijpen.
"Het huwelijk"
Het heft is misschien wel het meest belangrijke onderdeel wanneer je voor een mes kiest. Dit is waar de relatie van de gebruiker en het mes verzegelt wordt. Als een mes niet goed in de hand ligt zal je geen plezier hebben in het gebruik ervan. Dit is zeker waar bij snijtechnieken waarbij het mes losjes wordt vastgehouden omdat het punt waarop je het mes vasthoudt zeer specifiek is.
Onderhoud
Dat een mes van roestvrijstaal gemaakt is betekend niet dat messen geen vlekjes of roestplekjes kunnen krijgen, naast roestvrijstaal is er carbonstaal. Deze heeft over het algemeen een hogere hardheid en blijft langer scherp, echter is deze zeer gevoelig voor roest en moet direct na gebruik gereinigd en gedroogd worden en in een droge omgeving opgeslagen worden. Uiteindelijk zullen carbon stalen messen een donker patina ontwikkelen en beter bestand zijn tegen roestvorming.
Roestvrijstaal heeft deze eigenschap niet, maar is niet onverwoestbaar. Als je lang van messen wilt genieten moet je ze altijd met de hand afwassen. Schoonmaakmiddelen voor de vaatwasser zijn corrosief en schuren, wat uiteindelijk het staal en heft zullen aantasten. Tevens hebben de hoge temperaturen van de vaatwasser een negatieve invloed op de hardheid van het staal.
Opbergen
Zorg dat messen niet in contact met elkaar of met andere metalen gereedschappen komt zodat het mes niet kan beschadigen. Gebruik ook zeker geen glazen of keramische snijplanken omdat deze binnen de kortste keren de snede van het mes beschadigen.
Slijpen en aanzetten
Volg ons blog voor meer tips voor onderhoud van messen